SERVICIU PREMIUM
Parodontologie
Descriere serviciu
Boala parodontală (parodontita), cunoscută popular ca parodontoză este denumirea generală dată unei afecțiuni cronice de tip inflamator a parodonțiului sau a țesuturilor de susținere a dinților. Ce este parodonțiul? Toate țesuturile care mențin dinții în poziție: os, gingie, ligamentul care leagă dintele de os și acționează ca un amortizor de forțe.
În faza inițială a bolii parodontale apare inflamația gingiei – gingivită. Nu orice gingivită se transformă automat în parodontită, dar orice parodontită este precedată de o gingivită. În acest stadiu, gingivita este complet reversibilă. Odată ce s-a ajuns la boala parodontală, încep să apară pierderi de ligament, resorbții osoase, retracții gingivale și, în fazele mai avansate, mobilități dentare ce se pot solda cu pierderea dinților.
Etiologia bolii parodontale
Factorul determinant al bolii parodontale este placa bacteriană, care, în conjuncție cu alți factori genetici, factori de mediu (ex.: fumatul), boli sistemice, stres, tratamente medicamentoase, lucrări protetice neadaptate corect marginal, obturații dentare vechi, retentive etc., influențează în sens negativ evoluția bolii.
Chiar și în aceste stadii avansate, uneori, dinții pot fi salvați, un dinte mobil fiind de preferat unui dinte lipsă.
Deoarece boala parodontală are în cele mai multe cazuri o evoluție lentă și lipsită de durere, multe persoane nu solicită un consult de specialitate la medicul parodontolog, iar astfel de cazuri rămân nediagnosticate până când simptomele avansate, cum ar fi mobilitatea dentară, sunt evidente. Chiar și în aceste stadii avansate, uneori, dinții pot fi salvați, un dinte mobil fiind de preferat unui dinte lipsă.
Simptomatologia bolii parodontale
La ce simptome ar trebui să fii atent?
- Sângerările gingivale pot apărea în timpul periajului dentar, la apăsarea gingiilor sau chiar spontan. Pot lipsi la pacienții fumători;
- Inflamația gingivală – gingiile au o culoare roșu aprins, violet sau ușor albăstrui;
- Retracția gingivală – dinții devin vizual mai lungi datorită tendinței gingiei de a se retrage și a se subția;
- Respirație urat mirositoare sau gust neplăcut în gură – datorită cantității mari de bacterii și apariției unor infecții în pungile parodontale;
- Uneori, pot apărea dureri la nivel gingival în timpul meselor;
- Mobilitate dentară;
- Spațierea dinților.
Apariția tuturor simptomelor de mai sus nu este obligatorie, din acest motiv, pentru diagnosticarea bolii parodontale precum și pentru prevenirea acesteia se recomandă efectuarea regulată, a unui consult de specialitate de către medicul parodontolog și igienizare profesională realizată în cabinet, indiferent de vârsta pacientului.
Terapia bolii parodontale
Cum se tratează boala parodontală?
În parodontoză, tratamentul este complex și urmărește stoparea în evoluție a bolii, vindecarea în totalitate nefiind posibilă. În funcție de severitatea acesteia, există mai multe scheme de terapie:
- Terapia inițială parodontală implica profilaxie dentară completă (revelarea plăcii bacteriene, detartraj, air-flow, periaj), chiuretaj subgingival, în câmp închis (SRP) al dinților, realizat cu ajutorul chiuretelor. O altă procedură importantă constă în decontaminarea pungilor parodontale cu ajutorul laserului diodă, o metodă neinvazivă care se efectuează fără anestezie, pentru a distruge bacteriile care doresc să redeclanșeze boala parodontală;
- Terapia corectoare chirurgicală – dacă în fazele incipiente este suficientă terapia inițială, în fazele moderate și avansate devine necesară terapia chirurgicală regenerativă, prin chiuretaje în câmp deschis (lambouri), refacerea masei osoase pierdute prin adiția biomaterialelor, a plasmei cu factori de crește obținute din sângele pacientului, grefe gingivale etc;
- Terapia de menținere – mentenanța parodontală este crucială pe termen lung și presupune ședințe de reevaluare parodontală, igienizare profesionala si decontaminare, mai dese în primul an, pentru stabilizarea în timp a bolii.
În cadrul Clinicii de Stomatologie ParodentArt, terapiile parodontale sunt asistate laser, astfel, creștem gradul de confort al pacientului, reducând semnificativ sensibilitatea, durerea, obținem rezultate durabile și rapide, grăbind vindecarea. Cu ajutorul laserului se realizează curățarea și debridarea zonelor greu accesibile cu instrumente mecanice / chiurete, cum ar fi furcațiile (zonele dintre rădăcini) dentare, obținem un control mai bun al sângerării sau chiar lipsa acesteia, se scade riscul de infecții, având un puternic efect bactericid.
Indiferent de tipul de terapie aplicat, este necesară și realizarea parodontometriei. Aceasta procedură nu necesită efectuarea anesteziei și este realizată cu ajutorul unei sonde parodontale gradate și cu capăt rotunjit, cu ajutorul căreia se măsoară adâncimea pungilor parodontale, constatându-se astfel, cât de mult s-a retras nivelul os. În urma acestor măsurători, se poate stabili un diagnostic corect al bolii parodontale și se pot evalua cu ușurință rezultatele obținute pe parcursul terapiilor.
În reușita tratamentului parodontal cooperarea pacientului este esențială. Acesta trebuie să înțeleagă importanța unei igiene orale riguroase (periaj dental de cel puțin 2 ori pe zi, utilizarea dușului bucal, aței dentare, periilor adecvate, recomandate de un specialist, apei de gură etc.) și a vizitelor de mentenanță periodice, conform indicațiilor medicului specialist parodontolog.